Matematika az én világomban – Erasmus+

Iskolánk 2017 júliusában elnyerte az Európai Unió pályázatát, melynek címe: Mathematics for the Million – Mathematics in My World.
Az első egyeztető találkozón Gintner Neszta alsó tagozatos tanító és Papp Ágnes Veronika felső tagozatos tanár vett részt.

Az angliai Tavistockban, Devon megyében tartott találkozón nemcsak a projekt előkészítésére, a résztvevők megismerésére került sor, hanem kollegáink bepillantást nyerhettek az Ermingtoni Általános Iskola és a Saint Andrews Általános Iskola matematikaóráiba, mely iskolák tanítási gyakorlatokat és tanár-továbbképzéseket szerveznek a térség másik oktatási intézményei számára.

Az első egyeztető találkozón Gintner Neszta alsó tagozatos tanító és Papp Ágnes Veronika felső tagozatos tanár vett részt az angliai Tavistockban.

A 2017-2018-as tanévben kezdődő és a 2019-2020-as tanévig tartó projekt
iskolánk 1-6. évfolyamát fogja megmozgatni.

Nem csak angol, de dán, litván, ciprusi és spanyol iskolák is részt vesznek benne, Magyarországot pedig a Szent II. János Pál Iskolaközpont képviseli. Ezen kívül együtt fogunk működni az angliai MARJON Egyetem tanárképző karával, egy litván projektmenedzsment céggel és egy ciprusi pedagógiai kutatóintézettel is.

Az újítás, melynek kutatása, kifejlesztése és gyakorlatba ültetése a projekt feladata, abban áll, hogy a matematikát kifejezetten az élet felől közelítjük meg. Az életben felbukkanó problémákat (bevásárlás egy vasárnapi ebédhez, egy több átszállásos utazás megtervezése, vagy akár egy sportoló edzéstervének összeállítása) hozzuk be a matematikaórára, és csatoljuk az illeszkedő tananyaghoz. A szülők közreműködésére ebben a projektben hangsúlyozottan számítunk. A gyermekek motiváltak azoknak a problémáknak a megoldásában, amit a szüleik életében kerülnek elő, és a családjukkal való együttgondolkodás, együttes időtöltés vonzóbbá teszi számukra a tantárgyat.

Szeretnénk megerősíteni a matematika használhatóságát, le szeretnénk építeni azt az előítéletet, miszerint „én sem voltam jó matekból, tehát a gyerekemnek sem fog menni”.

A projekt első lépésében logótervező versenyt hirdetünk.

Az iskola két legjobban sikerült logótervét 2018 januárjában kivisszük Sevillába, a következő nemzetközi találkozóra, ahol esély van rá, hogy ez a mű képviselje az összes országban az Erasmus+ projektet. A részletekről további tájékoztatást a honlapon, a faliújságon, a hírlevélben és a rajzórákon kaphatnak az érdeklődők.

Erasmus+